Branding-ul reprezintă procesul de construire al unei mărci. Un brand, însă este un nume, termen, design sau un oricare alt element care diferențiază și identifică un produs, companie sau serviciu în raport cu celelalte. În alte cuvinte, Branding-ul ne ajută să ne diferențiem de concurență.
De reținut este faptul că un brand este creat de o entitate, dar este validat, recunoscut și valorificat de către clienții săi. Cel mai important factor îl reprezintă publicul, căruia i se adresează și interacționează. Brand-urile fac diferența dintre două produse sau servicii aparent similare, din acest motiv ele constituie o importanță majoră. Brand-ul bun reprezintă o latură foarte importantă în procesul vânzării. Acesta trebuie să fie cât mai original, iar odată creat să ofere clienților încredere și siguranță. Lucruri de care trebuie să ținem cont în crearea unui brand bun: în primul rând numele acestuia – cuvântul sau cuvintele trebuie alese cu grijă deoarece sunt utilizate în identificarea companiei, unui produs sau al unui serviciu; crearea unui logo – o expresie vizuală care identifică și diferențiază brand-ul, grafica brand-ului, la care mai adăugăm experiența utilizatorului (UX – user experience) și interfața utilizatorului (UI – user interface). Experiența utilizatorului este esențială pentru succesul companiilor în marketing deoarece, consumatorii acționează pe baza emoțiilor.
Emoția pe care a trezit-o brand-ul tău în mintea lui este asocierea pe care o va face în viitor cu brand-ul tău și cumulul acestor experiențe va da valoare brand-ului tău. Cu cât ai mai mulți utizatori care apreciază brand-ul tău, cu atât valoarea lui va crește pe piață. Suntem într-o continuă grabă și mișcare, într-o lume în care cel mai utilizat dispozitiv este telefonul mobil fie că ne aflăm în trafic la semafor, birou, în supermarket sau piață. Experiența utilizatorului este de multe ori neglijată. Mulți dintre acești utilizatori au semnalat această problemă navigând la un moment dat pe un website neoptimizat pentru dispozitivele lor, părăsindu-l în consecință. Interfața utilizatorului joacă și ea un rol important în branding, fiind spațiul în care are loc interacțiunea dintre om și mașină. În concluzie, atât experiența utilizatorului (UX) cât și interfața utilizatorului (UI) cer o atenție sporită în crearea brand-ului astfel încât ambele părți să aibă în final de câștigat.